Oktober 2011

Error message

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /data/sites/web/pepliberianl/www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /data/sites/web/pepliberianl/www/includes/common.inc).

Het is alweer zes jaar geleden dat de PEP school uit het Liberiaanse vluchtelingenkamp Buduburam in Ghana terugkeerde naar Liberia en aldaar een nieuwe school bouwde. De eerst jaren gebeurde dat met ondersteuning van de Stichting Vluchteling in een gehuurd school gebouw. Daarna werd er een eigen schoolgebouw neergezet dankzij de Stichting Akwaaba.

website_foto_schoolbanken.jpgDe eerste twee jaren op eigen grond moest de PEP school zichzelf redden en dat viel niet mee. Liberia is tot op de dag van vandaag een van de armste landen ter wereld. Door de grote werkeloosheid (85%) blijft het moeilijk voor mensen om geld te verdienen. De worsteling voor het dagelijks bestaan, dagelijks voedsel op de plank , is nog steeds de realiteit in Liberia. Dat zien wij weerspiegelt in de school. Op de PEP school vragen wij ouders schoolgeld te betalen maar realiseren ons vaak dat het nog moeilijk is voor ouders om dit op te brengen. Met deze redenen proberen wij het schoolgeld zo laag mogelijk te houden. Maar dat beperkt de inkomsten van de school en wij willen graag dat de school financieel onafhankelijk wordt. Het afgelopen jaar hebben we de actie 12 x 10 gehouden om toch nog te helpen bij het betalen van de leraren.

website_foto_schoolbanken_2.jpgTegelijkertijd heeft de staf van de PEP School  in Monrovia het intiatief genomen om ook lagere school leerlingen toegang te geven voor de school voor regulier basisonderwijs. Dit vergroot het aantal leerlingen. De school geeft dus momenteel zowel technisch als regulier onderwijs.  Dit is een plan dat erg goed uitwerkt omdat er in de omgeving van de school veel kinderen en jongeren zijn. En het geven van gewoon basisonderwijs is veel goedkoper om uit te voeren dan technisch onderwijs.  De leerlingen van het reguliere onderwijs hebben ook de mogelijkeheid, wanneer ze oud genoeg zijn, om technische vakken te volgen naast het lezen, schrijven en rekenen. Veel van de jonge mensen op de PEP school nemen hiervan hun voordeel en krijgen een hele diverse opleiding. De diploma’s die de PEP school hiervoor geeft zijn erkend door het Ministerie van Onderwijs.

 

Het bestuur van PEP Nederland in overleg met de PEP staf in Liberia is wel tot de conclusie gekomen dat het nodig is om meer leerlingen te hebben wil de school financieel op eigen benen staan. Er zijn een extra 50 tot 60 leerlingen nodig om dit te doen, m.a.w. een extra twee lokalen. 

website_lezend_meisje.jpg

Het bestuur van de PEP Liberia in Nederland, versterkt met twee nieuwe bestuursleden en Liesbeth Glas, teruggekeerd uit Liberia, wil de schouders er nog wel een keer onderzetten! Op dit moment doen wij ons best om ondersteuning te vinden voor het volgende:

  • Toevoeging twee leslokalen
  • Schoolmeubilair
  • Engelstalige schoolboeken